Вітаю Вас на сторінках мого блогу!

суботу, 17 лютого 2018 р.

Однорівневі списки

Список — це послідовність абзаців, що мають спільну позначку (маркер або стиль нумерації).
Програма Word надає можливість створювати такі однорівневі списки: Маркований (На початку кожного абзацу стоїть спеціальний символ — маркер),
Нумерований(На початку кожного абзацу стоїть порядковий номер або літера)

Існує кілька способів оформлення фрагмента тексту у вигляді списку.
І спосіб. Основний. До початку введення списку слід розмістити курсор у потрібному місці документа і виконати Основне Þ Абзац Þ Маркери або Нумерація.
Після введення першого елемента списку потрібно натиснути клавішу Enter - у наступному рядку автоматично з'являться номер або маркер. Коли останній елемент списку буде введено, потрібно повторно вибрати кнопку відповідного списку на Стрічці, або двічі натиснути Enter, або видалити номер чи маркер клавішею Backspace.
II  спосіб. Перетворення абзаців на список. Якщо деякі абзаци введеного раніше тексту потрібно оформити як список, то слід:

Виділити потрібні абзаци.
Вибрати на Стрічці кнопку меню       відповідного типу списку: Маркери або Нумерація
Вибрати у списку потрібний вид маркера чи номера.
Після цього біля першого рядка кожного з виділених абзаців з'явиться вибраний маркер або номер.
ІІІ спосіб. Автоматичне створення списку. Розмістивши курсор у потрібному місці документа, слід увести деякі символи, які визначають вид бажаного списку, і натиснути клавішу Пропуск. Одразу ж умовні символи перетворяться на відповідний маркер або номер. Далі можна розпочинати введення першого елемента списку.
Для автоматичного створення списку потрібно ввести символи
Якщо в будь-якому місці списку потрібно додати ще один рядок, то після попереднього елемента списку слід натиснути клавішу Enter - буде вставлено додатковий абзац з номером чи маркером, а нумерація всіх наступних елементів списку автоматично зміниться.
Для відміни нумерації одного абзацу  потрібно клацнути мишею в межах абзацу і вимкнути кнопку списку або вилучити номер (маркер). При цьому решта абзаців списку автоматично перенумеровується. Для відміни нумерації кількох абзаців  слід їх виділити і вимкнути кнопку списку. 
За потреби користувач може відформатувати створений список: змінити вид маркера, його формат, спосіб нумерації, спосіб вирівнювання списку, відступи тексту від маркерів і номерів тощо.
Для цього слід виділити потрібні елементи списку і виконати форматування відомими засобами - використати елементи керування міні-панелі вкладки Основне, діалогових вікон тощо. Так, як і для форматування абзаців, можна використовувати маркери на горизонтальній лінійці для змінення відступів тексту списку від полів.
Для встановлення відступу тексту списку від номера чи маркера використовується табуляція - засіб, який дає змогу розміщувати об'єкти в рядку в строго визначених місцях (позиціях табуляції). На лінійці позиція табуляції, за замовчуванням, відмічається позначкою   
Для встановлення позначки табуляції слід на лінійці вибрати потрібне місце. Щоб змінити позицію табуляції, потрібно перетягнути відповідну позначку вздовж лінійки у нове місце. Для видалення позиції табуляції достатньо перемістити позначку табуляції за межі лінійки.
Також установити та змінити позиції табуляції можна у вікні Табуляція, для чого слід двічі клацнути лівою кнопкою миші по познаці табуляція, що на стрічці.
Однією з особливостей форматування списків є те, що формат маркерів (номерів) і формат символів тексту списку може бути різним. Якщо вибрати один з маркерів чи номерів списку, то будуть виділені всі аналогічні об'єкти в усьому списку. Далі можна змінювати їх формат незалежно від формату символів тексту списку.
За потреби користувач може створити власний формат оформлення списку, вибравши команду Визначити новий маркер або Визначити новий числовий формат унизу діалогових вікон відповідних списків (. У вікні, що відкриється, потрібно встановити значення властивостей нового виду списку.

Немає коментарів:

Дописати коментар